
 

MEASURE CONSTRUCTION 

Percentage of CTE concentrators who graduated based on the state’s computation of its graduation rate as described 
in Section 1111(b)(2)(C)(vi) of the Elementary and Secondary Education Act (ESEA). 

 Numerator: Number of students who completed at least 50 percent of a state-approved career preparation 
program by the end of the reporting year, were included in the state’s computation of its ESEA 
graduation rate in the reporting year, and received a standard high school diploma in the 
reporting year. 

 Denominator:  Number of students who completed at least 50 percent of a state-approved career preparation 
program by the end of the reporting year and were included in the state’s computation of its 
ESEA graduation rate in the reporting year.  

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

Q1: How should I account for CTE concentrators who graduated from high school but were not eligible 
for inclusion in the indicator? 

A1: Count only those students who met state eligibility requirements. It is important that you use the same 
criteria to assess graduation rates for CTE concentrators as is used in your state to assess the outcomes of all 
other students.  

Q2: What information does this indicator provide? 

A2: Measure construction allows for valid and reliable comparisons to be made between the graduation rates of 
CTE concentrators and other students within the state. The measure may not support comparisons across 
states due to differences in how states define CTE concentrators and high school graduation. 

Is the student eligible for inclusion in the state’s 
Elementary and Secondary Education Act (ESEA) 
high school graduation measure? 

Include in the numerator and denominator of the 
measure. 
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Include in the denominator of the measure. 
Did the student graduate within the state-
defined ESEA reporting period? 

NO 

Exclude from the measure. 
NO 

YES 

START 

Has the student reached the state threshold for 
participation in CTE course work to be included in 
the measure? 

YES 

Exclude from the measure. 
NO 
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